Lajkó István zenei tanulmányait Lakatos Ágnesnél kezdte, majd a Károlyi Mihály Spanyol Kéttannyelvű Gimnázium mellett Belák Erzsébet növendéke volt a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában. 2007-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán, tanárai Falvai Sándor és Szokolay Balázs voltak. Ugyanebben az évben nyert felvételt a Zeneakadémia Doktori Iskolájába, ahol zenei konzulense Wagner Rita volt. 2014-ben summa cum laude minősítéssel szerzett doktori címet. Tanulmányi során kétszer volt Köztársasági Ösztöndíjas, háromszor nyerte el a Filharmónia Fischer Annie ösztöndíját, Erasmus ösztöndíjjal Matti Raekallionál tanult Hannoverben, majd a Hungarofest Klassz Ösztöndíjának segítségével folytatta nála tanulmányait a New York-i Juilliard School of Music-on.

Tanulmányai során számos nemzetközi zenei fesztiválon és kurzuson vett részt, melyeket külföldi zeneművészeti főiskolák illetve a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elismert professzorai tartottak, többek között: Körmendi Klára, Gulyás István, Lantos István, Jandó Jenő, Szokolay Balázs, Nádor György, Gulyás Márta, Marián Lapšanský, Norma Fisher, Frankl Péter, Rados Ferenc, Falvai Sándor, Dmitri Bashkirov, Mikhail Voskresensky, Leonid Margarius, Anne Queffélec, Edith Fischer, Willem Brons, Jan Marisse Huizing, Andrzej Jasiński, Matti Raekallio, Murray Perahia, Paul Badura-Skoda, Arie Vardi.

Számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő helyezést: a Földes Andor Zongoraverseny első díjasa, a Yamaha Hangszeres Verseny győztese, a Hungaroton Fődíjasa. A pécsi Nemzetközi Liszt-versenyen III. díjat és Különdíjat, a Carl Filtsch Nemzetközi Zongoraversenyen I. díjat és Zeneszerzői Különdíjat nyert. A 2006-os Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny III. díjasa, a Weiner Leó Kamarazenei Verseny I. helyezettje, valamint a prágai Európai Uniós Zongoraverseny különdíjasa. Legutóbb a Szófiában megrendezett Nemzetközi Liszt-Bartók-Ligeti Zongoraversenyen nyert Nagydíjat, I. díjat és két Különdíjat.

Fellépett többek között a Bartók Vonósnégyessel, a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Szent István Király Szimfonikus Zenekarral, a Pannon Filharmonikus Zenekarral, a Savaria Szimfonikus Zenekarral, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Danubia Szimfonikus Zenekarral, a Duna Szimfonikus Zenekarral, a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, A Solti György Kamarazenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Concerto Budapest Zenekarral, a Szerbiai Ifjúsági Zenekarral, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Zenekarával, a Szófiai Filharmóniával és a Loh Orchester Sondershausen zenekarával. A Budapesti Fesztiválzenekar kamarazenei sorozatának rendszeres fellépője.

2008-ban, 2010-ben és 2013-ban az International Holland Music Sessions a New Masters on Tour koncertsorozat szólistájává választotta,  négy alkalommal a nyári fesztivál fakultásának is tagja volt. 2010-ben Junior Príma Díjjal tüntették ki Magyar Zeneművészet kategóriában.

Vendégszerepelt Európa több országában, valamint Kínában és az Egyesült Államokban, fellépett a pozsonyi Hummel Fesztiválon, az ostravai Janáček Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a pristinai Chopin Fesztiválon. Szólóestet adott a Prágai Rudolfinumban, az Amszterdami Concertgebouwban, a velencei La Fenice Színházban, a trieszti Teatro Verdi Színházban, a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium Rahmanyinov Termében. 2011-ben az EUfónia Közép-Európai Ifjúsági Zenekar szólistájaként Kocsis Zoltán vezényletével adta elő Dohnányi Változatok egy gyermekdalra című művét. 2014-ben ősbemutatóként adta elő Liszt Faust-szimfóniáját Carl Tausig szólózongora-átiratában, nemrég Torsten Herrmann zongorára és zenekarra írott Levitron című zongoraversenyét mutatta be Németországban.

2017-ben kitüntetéses koncertdiplomát szerzett a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol 2013-ban tanára, Szokolay Balázs asszisztense is volt. Weimari tanulmányai alatt elnyerte a német DAAD szervezet posztgraduális művészeti ösztöndíját is. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi adjunktusa, valamint a kölni Zene- és Táncművészeti Főiskola főtárgytanára.